Algemene info:

 

Onder Stapelia-achtigen/aasbloemen vallen een aantal geslachten van planten die voornamelijk voorkomen in Zuid-Afrika. Het zijn succulente bladloze planten die doorgaans laag bij de grond groeien in dichte matten. Sommige soorten hebben wel wat weg van cactussen maar zijn dat dus niet.
Een belangrijk kenmerk van de planten is een vaak zeer fraaie bloeiwijze met opvallend grote en gekleurde stervormige bloemen die aasvliegen aantrekken ter bestuiving. De geur van de bloemen kan stinken naar rottend vlees. Maar toch valt dat vaak nog wel mee en is dat vooral te ruiken als men dicht bij de bloem komt.
Maar de bloeiwijze maakt de geur meer dan draaglijk.
Onder de stapelia-achtigen vallen o.a. de volgende geslachten:
Baynesia, Caralluma,Desmidorchis,Duvalia,Echidnopsis, Edithcolea, Frerea, Hoodia, Huernia, Huerniopsis, Larryleachia,Notechidnopsis, Orbea, Piaranthus, Pectinaria, Pseudolithos, Quaqua,
Rhytidocaulon,Stapelia,Stapelianthus,Stapeliopsis, Tavaresia,Tridentea,Tromotriche, Whitesloanea

 

Groeiperiode:

De groeiperiode is van begin maart tot eind oktober, Afhankelijk van de temperatuur.

 

Rustperiode:

Begin November tot ongeveer begin Maart is de natuurlijke periode waarin de plant in rust is.
Zoals bij  cactussen is een goede winterrust ook voor aasbloemen van belang om het volgende jaar weer mooi verder te groeien en te bloeien.

 

Verzorging:

 

Zon:

Deze soort houdt van veel warmte en zonlicht, zolang het zonlicht niet te fel is. Op de vensterbank is het dan ook het best om de plant op een plek te zetten waar ze niet al te lang in het felle zonlicht staan.
In een kas is het van belang om het zonlicht te dempen of de plant op een wat meer licht-zonnige plaats te zetten. En zorg voor voldoende ventilatie.

 

Grondmengsel:
De planten dienen in een goed gedraineerde grond te staan en in niet al te diepe potten. De planten hebben een vaak wat oppervlakkige wortelgroei. Een makkelijke vuistregel is hier bijvoorbeeld een derde potgrond, een derde zand, een derde perliet/vermiculiet/bims/lavasteen. Datgene wat uw voorkeur heeft.

 

Water tijdens groeiperiode:
Geef de plant tijdens de groeiperiode 1 keer per week of 2 weken water, afhankelijk van hoe snel de aarde uitgedroogd is, en zorg ervoor dat het water weliswaar net uit de pot loopt.
Maar zet de plant daarna ook niet meer in een laag water en laat de aarde eerst uitdrogen voordat u weer water geeft. Bij hoge temperaturen lusten de planten vaker een slokje.
Aarde die te lang nat blijft kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten en uiteindelijk de plant. De wortels van aasbloemen zijn erg gevoelig voor lange periodes van vochtige grond.

 

Water tijdens rustperiode:

Tijdens de rustperiode moet het water geven enorm beperkt worden. Dat is afhankelijk van de plaats waar u de plant laat overwinteren.
De plant heeft tijdens de rustperiode zeer weinig nodig. Tijdens de rustperiode zal de plant wat slinken, dat is normaal, maar een plant die in rust is zal uiteindelijk meer bloemen gaan geven in de groeiperiode.
De plant kan gerust op een koelere plek gezet worden en dan dient in acht genomen te worden dat het water geven beperkt moet worden. In de woonkamer kan dat ook maar dient u de plant wel wat vaker water te geven om uitdroging te voorkomen. Zorg in de woonkamer wel voor voldoende daglicht anders zal de plant spits gaan groeien en dat komt de vorm en het uiterlijk van de plant niet ten goede.
In een kas, is de ideale temperatuur om te overwinteren 7-10 graden celsius en hoeft de plant eigenlijk gedurende de hele winterperiode geen water te krijgen.
Dat komt de rustperiode en de manier waarop de plant verder gaat groeien en bloeien tijdens het groeiseizoen ten goede.

 

Bloei:
Aasbloemen hebben baat bij veel zonlicht en warmte gedurende het groeiseizoen en een goede rustperiode waarin ze echt in rust gehouden worden en dus liefst niet groeien. Dit komt de bloei en het aantal bloemen ten goede.


Voeding:
1 keer per jaar overpotten met wat nieuwe gedraineerde grond zal de plant waarderen. Eventueel kan gedurende het groeiseizoen tijdens de warmere periodes 1 of 2 keer wat bijgemest worden met cactusmest, die arm is aan stikstof. Maar pas op met teveel, daar worden planten alleen optisch al niet mooier van.